Turun Seudun TST ry

Elintarvikejakelu

TST:n jäsenille tarkoitettu ylijäämäruokajakelu tauolla

Kaupoista saatava ylijäämäruoan jako on tauolla 2. maaliskuuta 2021 alkaen.

Syynä tiukentunut pandemiaohjeistus.

Kauppojen  ylijäämäruokaa jaetaan TST:n jäsenille heti, kun se ohjeistuksen mukaan on mahdollista.

 

TST:n ylijäämäruokajaon käyttäytymissäännöt

Muutaman jonossa häiriötä aiheuttavan henkilön takia muistutamme säännöistämme:

  1. Ruokajako on vain TST:n jäsenille, alaikäraja 15v.
  2. Ilmaiseksi jaettava ruoka on tarkoitettu vain omaan tarpeeseen, ei jälleenmyytäväksi
  3. Muut jonottajat on otettava huomioon, ja muistettava käytöstavat
  4. Ruokaa on jaossa vaihtelevasti, välillä enemmän, välillä vähemmän
  5. TST:n alueella päihtyneenä olo on kielletty

Jollet noudata TST:n ruokajaon käyttäytymissääntöjä, sinut poistetaan jonosta ja TST:n tiloista.

EU:n ruokajako yhteisön vähävaraisimmille

Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston (FEAD) tavoitteena on edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa ja vähentää köyhyydessä ja syrjäytymisvaarassa elävien ihmisten määrää. Erityistavoitteena on lieventää köyhyyden pahimpia muotoja tarjoamalla aineellista tukea. Rahasto on osa EU:n koheesiopolitiikkaa.

Suomessa Vähävaraisten avun toimenpideohjelmassa keskitytään yksinomaan lieventämään vähävaraisimpien ihmisten ruoan puutetta. EU:n ruoka-apu jaetaan vähävaraisille kumppaniorganisaatioiden välityksellä paikallistason yhdistyksien ja seurakuntien kautta.

Lue lisää Ruokaviraston verkkosivuilta.

EU-ruokajako TST:llä

EU-ruoan jako on kerran viikossa tiistaisin klo 10–14. Jako tapahtuu  TST:n Toimintakeskuksen hallintopäädyn ulko-ovelta, jonotus suoraan Kanslerintieltä.

Talvikauden 2021 viimeinen EU-ruoan jakopäivä oli tiistaina 9. helmikuuta 2021 klo 10-14. Sen jälkeen on parin kuukauden mittainen tauko, kunnes seuraava EU-ruokakuorma huhtikuussa saapunee.

Saadaksesi EU-ruokaerän sinun ei tarvitse olla TST:n jäsen. Jako on tarkoitettu kaikille apua tarvitseville.

Avustus sisältää kuivamuonaa saatavuuden mukaan. Esimerkiksi vehnä- ja sämpyläjauhoja, maitojauhetta, hernekeittoa, hapankorppuja, kaurahiutaleita, aamiaishiutaleita, juustopastaa, perunamuusijauhetta, makaronia, nauta-sikasäilykkeitä.

Poikkeukset jakopäiviin

Jos jakopäivä sattuu olemaan pyhäpäivä, jakoa ei kyseisenä päivänä ole, koska Toimintakeskus on suljettu. Myös muulloin voi esimerkiksi aaton tai ison tapahtuman vuoksi olla muutoksia aikatauluissa.

Tarkistathan poikkeusajat Tulevia tapahtumia -sivulta.

Ruoka-apu.fi -sivusto palvelee

Ruoka-apua tarjoavat tahot löytyvät samalta sivustolta Ruoka-apu.fi. Voit esimerkiksi hakea vain Turun alueen ruokajakelut ja ateriat, ja rajata hakua haluamillasi kriteereillä.

Sivusto on helppokäyttöinen, myös mobiililla. TST on mukana sivuilla (sekä EU-ruokajako että kauppojen ylijäämäruoka).

TST:llä jaettiin 10 000 EU-ruokakassia vuonna 2019

Turun Seudun TST ry jakoi vuonna 2019 liki 10 000 kassillista EU-kuivamuonaa. Tarkka luku oli 9 966 kassillista.

EU-ruokajakoa käytti viime vuoden aikana hyväkseen 1 500 ihmistä. Heistä 50% oli 65-vuotiaita ja yli. Maahanmuuttajataustaisia oli n. 35% ja naisia 51%.

Jakomäärät tuotteittain v. 2019

Lihasäilyke            22 000 kpl
Makaronia            16 270 kpl
Maitojauhe            13 520 kpl
Mysliä                    9 766 kpl
Hapankorppua      9 500 kpl
Hernekeitto            8 873 kpl
Pasta-ainesta        8 085 kpl
Puurohiutale        7 702 kpl
Sämpyläjauho       4 423 kpl
Vehnäjauho            4 380 kpl
Perunasosejauhe    3 550 kpl

EU-ruokajako TST:llä vuonna 2018

Turun Seudun TST ry jakoi EU:n ruoka-apua vuonna 2018 yhteensä 64 000 kiloa.
Tavara saapui kahdessa erässä, keväällä ja syksyllä. Yhteensä 140 lavaa.
Yksittäisiä EU-ruoka-apukasseja jaettiin 9 655 kappaletta.
Avunsaajia oli arviolta 2 000 eri henkilöä.
Jakotapahtumia oli yhteensä 48 kertaa.

Jaettavat elintarvikkeet olivat:
Lihasäilyke
Hapankorppu
Makaroni
Aamiaisviljavalmiste (mysli)
Puurohiutale
Sämpyläjauho
Vehnäjauho
Maitojauhe
Hernekeitto
Pasta-ainespussi

Avun saajista vähintään 65-vuotiaita on noin 30%.
Naisia 40%.
Alle 15-vuotiaita 1%.
Vammaisia 1%.
Maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia ja vähemmistöjä 40%.

Lisätiedot

Keittiöpäällikkö Tuula Lempinen puh. 044 7007 426.