Turun Seudun TST ry

Näiltä aloilta löytyy töitä

Uusin ammattibarometri (2021/I) on julkaistu. Siinä listataan alat, joilla on pulaa työntekijöistä, sekä alat, joissa niistä on ylitarjontaa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella on edelleen pulaa terveydenhuollon ammattilaisista kaikilla asteilla lähihoitajista erikoislääkäreihin. Koronakriisin pitkittyessä työntekijäpulakin todennäköisesti pahenee. Pulaa on myös sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja erityisopettajista.

Myös ruoantuotannossa tarvitaan työntekijöitä. Tarve on mm. liha- ja lypsykarjan kasvattajista ja kasvihuonetyöntekijöistä. Lisäksi tarvitaan erilaisia rakennusalan ammattilaisia insinööreistä lattia-asentajiin, sekä maansiirtokoneiden kuljettajia.

Kulttuurialalla ylitarjontaa

Ylitarjontaa on edellisvuosien tapaan kirjastoalan työntekijöistä, kuten kirjastonhoitajista ja informaatikoista. Turussa on muutaman vuoden ajan tarjottu alan koulutusta, eikä paikkoja ole läheskään kaikille valmistuneille tarjolla edes valtakunnallisesti.

Koronakriisin vaikutus näkyy kulttuurialan osaajien työttömyydessä. Muusikot, juontajat ja tuottajat ovat lähes täysin vailla työmahdollisuuksia tällä hetkellä. Myös mainosala kärsii. Graafisista ja multimediasuunnittelijoista ja markkinoinnin ammattilaisista on ylitarjontaa.

Myyjiäkin on tällä hetkellä liikaa. Tilanne todennäköisesti heikkenee heidän osaltaan vielä jonkin aikaa kauppojen lomauttaessa henkilökuntaansa, tai sulkiessa oviaan kokonaan.

Tasapainoakin löytyy

On myös aloja, joilla tarjonta kohtaa kysynnän. Näiden kirjo on laaja koulutustason kaikilla asteilla, ja ne kattavat suurimman osan työmarkkinoita. Esimerkiksi asentajat, kahvilatyöntekijät, ohjelmoijat, prosessityöntekijät, opettajat ja suuhygienistit työllistyvät kohtalaisesti tai hyvin.

Oman alasi työllistymismahdollisuuksista valtakunnallisesti voit lukea ammattibarometrista.